Group-of-5.jpg

Honey Creme SF

The first location of many in USA

ABOUT

Honey Creme is a Taiwanese/Korean infused soft serve organic ice cream with a signature honeycomb on top. They have many locations around the world including, Singapore, Hong Kong, Indonesia, Malaysia, Philippines, and Australia.

Honey Creme San Francisco wants to be the first luxury ice cream store out of the many store locations they have around the world. 

Guess who got to design the first location in America?! (This girl right here)

MY ROLE

I managed and led the project as the interior designer and project manager with a senior architect and a design director and a contractor on my team.

DELIVERABLES

3D renderings, construction documents, and the store was built in the Sunset district of San Francisco.

 

THE PROCESS

DEFINING THE BRAND

After acquiring the franchise from Asia, the owners wanted to create a luxury ice cream brand. I first had to understand what does "luxury" mean in the ice cream industry? Honey Creme's mission is to provide guests with the best quality ice cream made with the highest quality ingredients. 

"This is the first location in the United States, so it must be the best!"

Honey Creme Clients

The Challenge

LOCATION, LOCATION, LOCATION

Honey Creme needed the perfect location to catch the right audience. And they found it in the Sunset District of San Francisco  for the robust community and families that constantly dine and thrive in the area. The problem is that the location was previously a retail space and there are city building codes that must be followed in order to convert to a commercial space. 

FROM RETAIL TO COMMERCIAL

With only 450 square feet to work with, our challenge was to fit a 45 sq. ft. toilet room, utilities, plumbing fixtures, prep counter and a check-out counter.  We were also limited on time due to a tight deadline from the client and the city of San Francisco.


EARLY DESIGN IDEAS

I began to sketch out ideas on how to lay out the space to maximize use
and define a flow for the employees and customers

Not to scale

 

Originally, we thought the bathroom being in the front of the shop would be the most accessible. But it became a concern that people would be eating in front of the restroom door so we decided to move the restroom to the back of the store.

After moving the restroom to the back of the store, we wanted to create walls that would hide the bathroom from peaking out. We played with wall heights to still highlight the ceiling heights.

 

THE VISION

1.jpg

We finalized with opening up the space by lowering the walls to 4 feet instead of 8 feet. This allows customers to peer from front of the room to the back. Most importantly, the low walls allow employees to easily see customers walking in and out of the store. The controversial toilet room is built in the back to be hidden but still open to the public. Lastly, the appliances are sprinkled throughout the store based on priority to limit footprint for the employees. 

TAKEAWAYS

I learned that everything requires testing, especially a physical building. It was really important to have the space to tape off the ground and see how far objects are from one another. Also, I learned that it's best to always work with everyone on your team at the same time, especially the contractor. The contractor is the person that will be building whatever you have on your floor plans but due to deadlines, they may build it the fastest it can be built.